Sigma Strategy Consultants

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ

03 July, 2020

← Δείτε όλα τα νέα

Συνέντευξη με τον επιχειρηματία και μέτοχο των καταστημάτων Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. “AUTO DRIVER” κο Aλέξιο Γεωρ. Παπακώστα

Στο πρώτο τεύχος του επιχειρησιακού περιοδικού STIGMA φιλοξενούμε τον κο Αλέξιο Παπακώστα, ο οποίος έχοντας πολύχρονη επιτυχημένη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς, δραστηριοποιείται πλέον στον τομέα του τεχνικού ελέγχου οχημάτων, όντας μέτοχος , Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. “AUTO DRIVER”.

Ερ.  Κύριε Παπακώστα, θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς και την επιχειρηματική σας δράση;

Απ. Αποφοίτησα από τη «Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» (ΤΕΦΑ&A)  Αθηνών το 1987 και συνέχισα στη Σχολή Ικάρων ως αρχηγός Β’ σειράς ΧΕΜ, από όπου αποφοίτησα το 1991. Η επαγγελματική και επιχειρηματική μου δραστηριότητα ξεκίνησε σε ηλικία 27 ετών, όταν αποφασίσαμε με τη σύζυγό μου να ανοίξουμε το «Απολλώνιο Γυμναστήριο», το οποίο και διατηρήσαμε για 22 ολόκληρα χρόνια. Με τη μετοίκισή μας οικογενειακώς στην Αυστραλία  το 2012, ουσιαστικά κλείσαμε τον κύκλο μας σε αυτό το είδος επιχειρήσεων. Τώρα μαζί με τον αδερφικό μου φίλο και  συνάδελφο, στον άλλο τομέα δραστηριότητάς μου, αυτό των αεροσκαφών, κο Δημήτριο Βλάχο, δραστηριοποιούμαστε στον τομέα του τεχνικού ελέγχου οχημάτων και έχουμε την αλυσίδα Ι.ΚΤΕΟ με την ονομασία “AUTO DRIVER”. Το 2011 λοιπόν, δημιουργήθηκε το πρώτο μας κατάστημα στην Άρτα σε ιδιόκτητο χώρο, το οποίο απασχολεί τη δεδομένη στιγμή 12 άτομα. Το υποκατάστημα των Ιωαννίνων άνοιξε πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2019 και αυτή τη στιγμή απασχολεί 7 άτομα, ενώ επιθυμούμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητά του μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα εργάζομαι ως  ειδικός διαμεσολαβητής, με διοικητικά καθήκοντα στην εναέρια πυρόσβεση με ελικόπτερα βαρέως τύπου στην εταιρεία Erickson Inc. κατά την πυροσβεστική περίοδο σε αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας ανά την επικράτεια.

 

Ερ. Πως έχετε καταφέρει να συνδυάσετε αυτές τις, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, επαγγελματικές δραστηριότητες; 

Απ. Συνδυάζω τις δύο βασικές μου επαγγελματικές δράσεις με πολλές μετακινήσεις σε όλο τον πλανήτη και σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ελλάδας. Μοιράζω το χρόνο μου μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, όπου μετακινούμαι τουλάχιστον 6 με 8 φορές το χρόνο. Κατά τη διαμονή μου στην Ελλάδα βρίσκομαι σε διαρκή μετακίνηση μεταξύ Αθήνας, των διαφόρων βάσεων , Άρτας, όπου βρίσκεται το κεντρικό κατάστημα “AUTO DRIVER” και Ιωαννίνων που ανοίξαμε το νέο μας υποκατάστημα.

 

Ερ. Ποιο ήταν το κίνητρο για να ασχοληθείτε με τον κλάδο των τεχνικών ελέγχων οχημάτων;    

Απ. Ο κ. Βλάχος δραστηριοποιούταν ήδη στον τομέα αυτό και εγώ κλήθηκα στη συνέχεια να συμμετάσχω ενεργά σε αυτό το εγχείρημα. Έχω τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου και ο απώτερος σκοπός μου είναι να βοηθήσω στην ευημερία και ανάπτυξη της εταιρείας. Τη δεδομένη στιγμή, με τη βοήθεια της SIGMA   Α.Ε., θέτουμε τις βάσεις και τα πλαίσια, έτσι ώστε να θωρακίσουμε το θεσμικό καθεστώς της εταιρείας και παράλληλα να βελτιώσουμε τις σχέσεις των εργαζομένων μεταξύ τους. Στόχος μας είναι ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα και μια σταθερή εικόνα της επιχείρησης στην αγορά.

 

Ερ. Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του “AUTO DRIVER” σε σχέση με τα υπόλοιπα κέντρα τεχνικού ελέγχου;

Απ. Μαζί με τον κο Βλάχο, λόγω της φύσης του κύριου επαγγέλματός μας ,έχουμε δει και υιοθετήσει άλλες διαστάσεις του επιχειρείν και εναλλακτικούς τρόπους οργάνωσης και διοίκησης των επιχειρήσεων, το οποίο αναμφισβήτητα από μόνο του αποτελεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ό,τι η προσέγγισή μας είναι εντελώς διαφορετική, ώστε το τελικό προσφερόμενο προϊόν που είναι ένας τυπικός έλεγχος οχημάτων  για να μετακινείται ο κόσμος με ασφάλεια,  να παρέχεται με γνώμονα τον ευχαριστημένο άνθρωπο-εργαζόμενο και στη συνέχεια τον ευχαριστημένο άνθρωπο-πελάτη. Όπως αντιλαμβάνεστε εκτός της άρτιας υλικοτεχνικής υποδομής, που ούτως ή άλλως έχουμε στα καταστήματά μας, μέλημά μας είναι να δημιουργούμε ένα ευχάριστο κλίμα μέσα στην επιχείρηση που με τη σειρά του δημιουργεί θετικό εργασιακό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τον πελάτη.

 

Ερ. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα συστατικά για μια επιτυχημένη επιχείρηση και έναν επιτυχημένο επιχειρηματία;

Απ. Η επιτυχία είναι καθαρά θέμα σχεδιασμού και θεμελιωδών αρχών. Και όταν τηρείς κάποιες βασικές αρχές, η επιτυχία είναι σχεδόν δεδομένη. Το να θεωρείσαι επιτυχημένος είναι μια δικαίωση, όμως για εμένα στηρίζεται κυρίως στις διαπροσωπικές σχέσεις του επιχειρηματία, ο οποίος είναι ο οραματιστής, με τους εργαζομένους του. Όταν μπορείς να εμπνεύσεις ένα σύνολο ατόμων, στο να κάνουν κάτι για εσένα και να το νιώθουν δικό τους, στηρίζοντας τα όνειρά σου, τότε μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Ο επιχειρηματίας, σε μια υγιή οικονομία, είναι η ραχοκοκαλιά και επειδή έχω την τύχη να ζω σε δυο ξεχωριστά συστήματα, της Ελλάδας και της Αυστραλίας, μπορώ να σας πω ότι, μόνο αν δώσουμε βάση στις διαπροσωπικές σχέσεις υπάρχουν οι προοπτικές να πετύχει η επιχείρηση.

 

Ερ. Επενδύετε πολύ λοιπόν στο ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησής σας. 

Απ. Επενδύω στο ανθρώπινο δυναμικό πολύ περισσότερο από ότι στην υλικοτεχνική υποδομή. Εκεί που πρέπει να στηριζόμαστε είναι στο ανθρώπινο δυναμικό και στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.  Πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία των εργαζομένων και των επιχειρηματιών, ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να δούμε κάποιο αποτέλεσμα, γιατί η ομαδική αλλαγή επηρεάζεται από την ατομική.  Σύμφωνα με την Αριστοτελική θεώρηση, αν δεν αλλάξει ο ίδιος ο άνθρωπος δεν μπορεί να προσθέσει κάτι θετικό στο σύνολο, με αυτό λοιπόν ως γνώμονα λειτουργεί η δική μου επιχείρηση. Τα στελέχη χτίζονται, αν θέλεις να επενδύσεις πρέπει να χτίσεις νοοτροπία στελέχους στο προσωπικό σου, ο κάθε ένας να νιώθει απαραίτητος και οι ρόλοι να  είναι διακριτοί, γιατί το multitasking μερικές φορές μπερδεύει. Με διακριτούς ρόλους γίνεσαι ένα συγκεκριμένο γρανάζι σε ένα σύνολο που μπορεί να κινήσει αθόρυβα, όμως δυναμικά, το ρολόι μιας επιχείρησης, γιατί όταν το ρολόι ακούγεται τότε κάτι δε λειτουργεί σωστά.

 

Ερ. Έχοντας πετύχει πολλούς από τους στόχους που έχετε θέσει, ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Απ. Για το μέλλον… Είναι μια δύσκολη ερώτηση αυτή, γιατί όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει.

Φυσικά από την άλλη ο άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει να ονειρεύεται, ούτε όμως και να μένει στα όνειρα. Όταν τα όνειρα τα μετατρέψει σε στόχους, τους στόχους σε σκέψεις και στη συνέχεια τις σκέψεις σε σχεδιασμό και ενέργειες, τότε προχωρά ένα βήμα μπροστά, στην παραγωγή προϊόντων, στην παροχή υπηρεσιών και στη δημιουργία ισχυρών διαπροσωπικών σχέσεων. Αν καταφέρουμε να κινητοποιούμε τις εσωτερικές δυνάμεις του κάθε ανθρώπου ή συναδέλφου μας, σε εργασιακό ή σε προσωπικό επίπεδο, και να του βγάζουμε τον καλύτερό του εαυτό και τη θετική του ενέργεια, τότε εξασφαλίζεται  επιτυχία σε ό,τι και αν κάνει.

Ο επόμενος στόχος για την επιχείρηση “AUTO DRIVER” είναι να μετατραπούμε από εταιρεία, σε όμιλο εταιρειών και να δημιουργήσουμε νέα υπερσύγχρονα κέντρα τεχνικού ελέγχου και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.

 

Ερ. Γνωρίζοντας τον Ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τη διεθνή αγορά και οικονομία θεωρείτε ότι αξίζει κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα;

Απ. Φυσικά και αξίζει να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, παρότι έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο φορολογικό καθεστώς. Για παράδειγμα, η φορολογική νομοθεσία της Αυστραλίας είναι 67 σελίδες, ενώ η Ελληνική είναι νομίζω 45.000 με υποπαραγράφους, γιατί ο κάθε ένας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Στην Αυστραλία γνωρίζεις πόσο θα φορολογηθείς, οπότε μπορείς να κάνεις μια μελέτη επένδυσης με πραγματική εικόνα, ενώ εδώ στην Ελλάδα είναι λίγο συγκεχυμένα  τα πράγματα. Όμως πιστεύω πως, αν κάποιος έχει σκεφτεί μακροπρόθεσμα, αξίζει να επενδύσει, γιατί η Ελλάδα έχει πολύ δυνατά μυαλά, έχει δυναμικούς και ενθουσιώδεις ανθρώπους, οι οποίοι αγαπούν το αντικείμενό τους και μπορούν να δώσουν και την ψυχή τους, αρκεί να διδαχτούν τον τρόπο. Αν μπορέσουμε όλοι να αποβάλλουμε το κομμάτι του εγωισμού και να το χρησιμοποιήσουμε μόνο ως προς την αυτοβελτίωση, αν δούμε πως μπορούμε να γίνουμε μέρος ενός συστήματος, τότε όλα θα λειτουργήσουν ρολόι.

 

Ερ. Ποιο είναι το δικό σας προσωπικό ή επαγγελματικό όραμα, η κινητήρια δύναμη σας;

Απ. Στην ηλικία που βρίσκομαι, στα 55 μου χρόνια, το όραμά μου είναι να περιβάλλομαι από εργαζομένους, οι οποίοι χαίρονται να δουλεύουν για την επιχείρησή μου, αποκτώντας όμως τα εφόδια και τις επιμορφώσεις, έτσι ώστε να μπορούν να εργαστούν οπουδήποτε. Βέβαια αν προτιμούν να εργάζονται στις επιχειρήσεις μου και σε εμένα, αυτό φυσικά και με ικανοποιεί λίγο περισσότερο.

Προσωπικά, με ενδιαφέρει να είμαι ισορροπημένος ψυχικά και ολοκληρωμένος ως άνθρωπος, ώστε να έχω ένα ωραίο πέρασμα στη ζωή μου και να μπορώ να καθίσω στα 80 μου (αν ζήσω τόσο) με τους φίλους μου, αναπολώντας τα καλά και τα κακά που έκανα και η ζυγαριά να κλίνει στα θετικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα και τις υπηρεσίες μας.